De lekkerste recepten voor glutenvrij brood

glutenvrij brood

Gluten maken deeg elastisch en geven brood de welbekende structuur. Lastig als je coeliakie hebt of om een andere reden geen gluten wilt consumeren. Want die eerste hap simpel glutenvrij brood, smaakt voor velen naar karton. Hiervoor worden granen gebruikt die van nature geen gluten bevatten. Denk hierbij aan haver, rijst, boekweit, gierst of quinoa. Maar waarom zou je, als je toch je eigen brood bakt, gaan voor een simpel brood, als je er ook iets overheerlijks van kunt maken? Ga jij ook direct watertanden bij het lezen van dit recept voor heerlijk glutenvrij mueslibrood? Dit glutenvrij brood bevat een basis van amandelmeel en haver en door alle toevoegingen vult het heerlijk. Gewoon zo is het al smakelijk, maar ook met een plak kaas en/of stroop erop is het zeker een hele lekkere start van je dag. En dankzij de psylliumvezels wordt het brood niet alleen vezelrijker, maar ook nog eens net zo elastisch als een normaal tarwebrood. Uiteraard kun je het, in plakjes, invriezen, maar waarschijnlijk is het binnen no time op.

glutenvrij brood

Voor dit goedgevulde glutenvrije brood heb je nodig:

325 gram appelmoes

100 gram glutenvrije havermout (en 2 eetlepels voor bovenop)

100 gram glutenvrij havermeel

100 gram amandelmeel

2 eitjes

60 gram rozijnen

60 gram gedroogde dadels

50 gram noten naar keuze

1 eetlepel psylliumvezels

2 theelepels kaneel

2 theelepels bakpoeder

Snuf zout

En dit heerlijke brood maak je als volgt in een cakevorm van 20 centimeter:

Verwarm de oven voor op 170 graden en bekleed de cakevorm of vet ze in.

Voeg al roerende 50 milliliter warm water toe aan de psylliumvezels. Laat ook de rozijnen en dadels wellen in wat warm water.

Meng de havermout, havermeel, amandelmeel, zout, kaneel en bakpoeder goed door elkaar in een kom. Voeg er vervolgens de eieren en appelmoes aan toe, gevolgd door de vezels. Roer goed door en laat het even als stevig beslag staan.

Giet de gewelde rozijnen en dadels af en snijd ze samen met de noten in stukjes. Voeg, op een klein beetje na, alles toe aan het beslag en meng goed.

Doe het beslag in de bakvorm en strooi er de achtergehouden noten, fruit en havermout overheen.

Bak het brood in 40 minuten gaar, bedek halverwege eventueel met aluminiumfolie. Laat buiten de oven afkoelen… als je je in kunt houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *