De voordelen van koffie maken met verse koffiebonen

Als je kunt kiezen tussen een kopje koffie gemaakt van zojuist vers gemalen koffiebonen bestellen, of een kopje voorgemalen koffie uit de verpakking? Dan is de keuze waarschijnlijk snel gemaakt. Het kan natuurlijk ook zijn dat je niet beter weet, of nog nooit kennis hebt gemaakt met échte verse koffie. Dan snappen we heel goed dat je de voordelen wilt weten wat betreft koffie maken met verse bonen ten opzichte van voorgemalen koffie.

koffiebonen bestellen

Behoudt van versheid

Bonen zijn altijd bezig om oud te worden, maar je hebt er enige controle over. Dit proces wordt versneld als je de bonen maalt omdat er een groter oppervlak aan de lucht wordt blootgesteld. Je kunt je dus voorstellen wat dit proces doet met voorgemalen koffie, waaraan de koffie voor een langere tijd aan lucht wordt blootgesteld dan wanneer je direct de koffiebonen maalt en er koffie van maakt.

Smaakbehoud

Koffie drink je niet alleen voor de cafeïne, toch? Je wilt die prikkelende aromatische smaken natuurlijk in ieder brouwsel. Helaas zal dat niet gebeuren als je voorgemalen koffie gebruikt, omdat de smaken één voor één verdwijnen zodra het reageert op de lucht. In boonvorm is hier enige bescherming tegen.

Aanpasbare maalgraad

Op het moment dat je jezelf gaat verdiepen in methoden voor het zetten van koffie, zul je je realiseren hoe belangrijk het is om de juiste maalgraad te gebruiken. Dat komt omdat de grootte van de korrels zoveel factoren beïnvloedt die essentieel zijn voor de smaak van je brouwsel:

• Hoe fijner de korrels, hoe gemakkelijker het water de smaken van de boon kan extraheren.

• De grootte van de korrels is van invloed op hoe strak je ze in een portafilter kunt stoppen. Deze dichtheid beïnvloedt de smaken én of het brouwsel dat uit de tuit komt die smaken consistent, of slechts voor een kort moment bevat.

• Elk type brouwsel – espresso, cappuccino, enz. – smaakt het beste als het wordt gemaakt met de juiste maling.

Als je voorgemalen koffie gebruikt, heb je geen controle over deze factoren. Je kunt ze misschien nóg fijner proberen te malen, maar het opnieuw malen van koffie is niet altijd effectief…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *