Een feestje waar geld aan wordt verdiend: een win-winsituatie

Natuurlijk, aan zomaar een feestje, bijvoorbeeld voor je verjaardag, hoef je geen geld te verdienen. Dat geef je voor de gezelligheid, om te vieren dat je weer een jaartje ouder bent en omdat je het leuk vindt om al je vrienden en familie weer even te zien. Maar er kunnen ook feestjes zijn die juist wel als doel hebben om geld in te zamelen. Denk bijvoorbeeld aan een feestje op een (sport)vereniging waarmee geld wordt ingezameld voor nieuwe materialen. Of een school, die graag het schoolplein wil vernieuwen. Een feestje voor een goed doel, ook altijd een mooie reden. Als je dit op de juiste manier aanpakt wordt het een dubbel succes: én het wordt een gezellig feest én je haalt er lekker veel geld mee op.

Het moet een feest zijn

Om een succesvol feest te organiseren en tegelijk geld te verdienen, moet je steeds deze twee belangen met elkaar combineren. Het is goed om daarbij te beginnen me het feest zelf, zonder feest valt er tenslotte ook geen geld te verdienen in dit geval. Zorg voor een goede locatie en denk na over de invulling. Een leuk feestje waarop de bezoekers zich goed kunnen vermaken duurt langer, mensen blijven langer hangen. Dat is belangrijk, want hoe langer mensen blijven hangen, des te meer ze geneigd zijn uit te geven. Zorg dus voor (live) muziek, activiteiten voor kinderen, genoeg zitjes en zo nu en dan iets bijzonders, denk aan een optreden of een verloting, waar mensen graag wat langer voor blijven. Bij dat alles houd je natuurlijk wel de kosten goed in de gaten, want die moeten zo laag mogelijk blijven. Het zou zonde zijn als het feest meer kost dan oplevert.

Maar er moet ook geld verdiend worden!

Heb je de invulling van je feest zodanig op orde dat de kans groot is dat mensen lekker lang blijven, dan is het zaak om manieren te bedenken om geld te verdienen. Vaak is het prima om daarbij terug te grijpen op beproefde methodes; die zijn misschien niet heel verrassend, maar doorgaans wel erg effectief. Laat mensen lootjes kopen voor een mooie verloting met (gesponsorde) prijzen: doet het altijd goed. Of pak het origineler aan, en maak er een groot bingospel van, ook leuk. 
Natuurlijk kun je ook met eten en drinken leuk verdienen. Zorg voor genoeg hapjes en drankjes en reken deze af met consumptiemunten die mensen eerst moeten kopen. Dit maakt het niet alleen makkelijker, het zorgt er ook vaak voor dat mensen net wat meer uitgeven. Zeker als je zorgt voor een leuke aanbieding, 1 muntje is 1 euro, 10 muntjes kosten 9 euro, zal je er heel wat verkopen.