Portugese wijnen zijn de lekkerste!

Naast wijnen uit Italië, Spanje en Frankrijk zijn er ook heerlijke Portugese wijnen te verkrijgen. Hoewel deze in Nederlandse supermarkten en slijterijen nog weinig worden verkocht, worden ze wel steeds populairder bij de Nederlanders. Omdat Portugese wijnen dus moeilijk te vinden zijn in Nederlandse winkels, kiezen veel mensen ervoor om een wijnen uit Portugal online te bestellen. 

Soorten Portugese wijnen

De wijnen uit Portugal zijn stuk voor stuk bijzonder. Dit komt door de druivenrassen waarmee Portugese wijn wordt geproduceerd. De druivenrassen die de Portugezen gebruiken voor het maken van hun wijnen, groeien meestal alleen in Portugal. Daarnaast worden de verschillende druivenrassen ook vaak met elkaar gecombineerd om zo een mix te maken voor de lekkerste Portugese wijnen. Het is vaak de streek die bepaald wat de desbetreffende wijn zo lekker en bijzonder maakt. Welke wijn je kiest, is geheel afhankelijk van jouw smaak. Er zijn vijf populaire streken waar de lekkerste Portugese wijn wordt geproduceerd.

Douro

Langs de rivier de Douro vind je verschillende wijngaarden. De druivenrassen die hier al eeuwenlang worden verbouwd worden gezien als toprassen. Een van de bekendste Portugese wijnen die hiermee wordt geproduceerd, is de dessertwijn Port. Toch worden de droge wijnen uit deze streek ook steeds populairder. De droge wijnen uit Douro zijn er in zowel wit, rood als rosé en worden geproduceerd met heel veel verschillende druivensoorten. 

Dao

Het Dao gebied wordt in Portugal gezien als het Portugese Bourgogne (Frankrijk). Deze vergelijking wordt niet gemaakt door de overeenkomsten aan wijnen, maar wel door de natuur en de wijngaarden die deze omgeving rijk is. Het gebied is gelegen op de perfecte locatie. Het is net wat koeler dan het binnenland en op de juiste afstand van de Atlantische Oceaan. De Portugese wijn die hier wordt geproduceerd is gemaakt van druivenrassen die gegroeid zijn in perfecte omstandigheden. 

Lissabon

Ook het gebied rondom de hoofdstad Lissabon staat bekend om zijn heerlijke wijnen. De duinen van de stad beschermen de groeiende druiven tegen de wind. De druiven die in deze omgeving groeien zijn van grote klasse. Niet gek dus dat uit deze druivenrassen ook prachtige wijnen ontstaan. Je vindt ook hier weer rode, witte en rosé wijnen. Deze regio heette voorheen ‘Extremadura’ en deze benaming vindt je dan ook nog vaak terug op de etiketten van deze Portugese wijnen.

Alentejo

Wanneer je fan bent van een Malbec of Cabernet Sauvignon, zijn de wijnen uit de Portugese regio Alentejo perfect voor jouw smaak. In deze regio wordt niet veel wijn geproduceerd, maar vooral veel kurk. Ondanks dat staat deze streek wel bekend om haar prachtige wijnen. Alle wijnen zijn gemaakt van rijpere druiven die veel zonuren hebben gemaakt. Een leuk feitje is dat de Amnesia afkomstig is uit deze streek en dit was lang Theresa’s choice in sterrenrestaurant De Librije. 

Algarve  

Hoewel het aantal wijngaarden in de Algarve voorheen dramatisch daalde, is er nu weer een opmars. De gaarden moesten eerst wijken voor de golfbanen en hotelcomplexen die aangelegd en gebouwd werden. In samenwerking met de wijnbouwcommissie van de Algarve, zijn er toch weer nieuwe wijngaarden aangelegd waardoor de producenten van wijn ook weer begonnen zijn met het produceren van heerlijke Portugese wijnen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *