Steranijs zorgt voor een intensieve smaak

Steranijs

Weet jij al wat steranijs is? Het is een stervormige vrucht, die ook nog eens erg mooi uitziet. Buiten het feit dat het unieke kruiden zijn, is de smaak ook nog eens voor velen lekker. Het heeft namelijk een intensieve smaak met een zoete, anijsachtige en aromatische smaakervaring. Het ruikt naar drop, wat voor een aantal mensen erg lekker ruikt. Deze kruiden worden vaak gebruikt aan Chinese of Indonesische gerechten en drankjes.

Steranijs

Vruchten

Steranijs komt uit de anijsboom. Deze boom komt oorspronkelijk uit China en Vietnam, maar tegenwoordig is het ook te vinden in andere landen zoals Japan en de Filipijnen. Sinds de handel met schepen in de 17e eeuw, wordt het als specerij gebruikt in Europa. Het zijn eigenlijk vruchten die gebruikt worden als geheel of het wordt ook nog eens gemalen als specerij. Wat het zo kruidig maakt, is de schil zelf. De vrucht zelf heeft een wat zoetige en pittigere smaak. Verder heeft deze vrucht een sterke geur, door de grote hoeveelheid aan etherische olie. 

Maakwijze

Om te beginnen zijn er twee verschillende soorten anijs. Er is namelijk anijs die afkomt uit de zaden van een plant, maar er bestaat ook een steranijs. Dit zijn vruchten die groeien aan een groenblijvende boom. Deze kruiden moeten beperkt gebruikt worden, omdat het een overheersende en sterke smaak bevat. Dus mocht je iets teveel gebruik maken van de kruiden, zal jouw gerecht niet meer zo lekker smaken. Het is overigens ook scherper dan normale anijs met een diepere smaak. Mocht je het ook nog eens koken, wordt de intensiteit sterker. Verder werken deze vruchten voor het verminderen van klachten zoals astma, bronchitis en kortademigheid. Mocht je veel hoesten, dan kan dit middel je ook helpen. Het wordt namelijk vaak gebruikt voor het maken van een hoestsiroop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *